-
Alışveriş sepetiniz boş!
Zeytin Ağacının Bakımı
Zeytin ağacı eğer düzgün bakıldığında sizlere yüzyıllarca meyve verecek bereketli bir ağaçtır.Aslında zeytin ağacı bakımı zor olan ve yorucu bir iş değildir sadece düzenli olarak kontrol etmeniz ve ağacın hangi dönemde ne şekilde bakım istediğini bilmeniz gerekir.
Öncelikle ağacın ekili olduğu tıoprağın analiz edilmesi gerekmektedir.Toptak bu işin en temel noktasıdır.Çünkü zeytin ağacı meyvesine verdiği bütün vitamin ve mineralleri topraktan alır.Eğer toprağında eksik olan değerler varsa bu ağacın dallarında ,yapraklarında,gövdesinde en sonda meyvesinde kendisini göstermektedir.
Yeterli mineralleri topraktan alamayan zeytin ağacının yapraklarında ve meyvesinde şekil bozuklukları,meyvesinde gelişme evresinin durması ve zeytinin olgunlaşmasının durmasıyla kendini belli eder.Bu aşamada topraktan bir numune alarak İl veya İlçenizde ki Tarım Müdürlüklerine müracat ederek analiz talep edebilirsiniz.
Bir diğer bakım işimiz ise ekili alandaki zeytin ağacının köklerinin nefes almasını engelleyen,yeterli suyun ağacın köklerine ulaşmasını engelleyen ve zararlı haşeratların çoğalmasına olanak sağlayan otların temizlenmesidir.
Ağacımızın bulunduğu alanda çok fazla taş varsa bu taşlar temizlenmeli ve toprak rahat hava almalıdır.Ayrıca bu toplanan taşlardan ağacınızın gövde etrafını saracak şekilde bir dairesel çember oluşturarak yağmur suyunu ağacın köklerinin tutması için bir su bariyeri oluşturmada kullanabilirsiniz.
Tüm bunlarla beraber budama işlemi ağacın gelişimi ve meyve verimi için çok önemlidir.Ağacınız bir kaç yaşina girdiği andan itibaren kademeli budama işlemini uygulamaya başlamalısınız.Bu ağacın gelişim seviyesine göre değişkenlik gösterebilir lakin 2,3 yaşından itibaren ağaçlarınızı bulunduğunuz alana ve zeytin ağaçlarının sıklığına göre budarsanız hem daha erken ve hızlı zeytin verimi alırsınız hemde zeytin ağacı ileride 8 ile 10 yaşına geldiğinde size yaşına göre çok daha fazla zeytin verecektir.
Sulama işlemi çok önemlidir.Zeytinlerinbulunduğu tarlanızı veya bahçenizi mümkünse damlama sulama tekniğiyle yağmur yağarken düşen suyun şiddetine ve derecesine yakın oranda sularsanız hem daha az su harcamış olacaksınız hemde suyun en verimli şekilde ağaç tarafından köklerine nüfus etmesini sağlayacaksınız.Bununla beraber sulama suyunuzu analiz ettirerek ph değerine baktırmanız ve zeytin ağacına uygun olup olmadığını tespit ettirmeniz lazım.Bu konudada İl veya İlçe Tarım Müdürlüklerinden yardım alabilirsiniz.
Zeytin ağacında budama ağacın nefes alması,haşeratlardan korunması,ağaçta toplama işleminin kolaylaşması,ağacın dikey büyümeye değilde zeytin verimine yönelmesini sağlayarak sizlere yıllarca artan oranda zeytin verecektir.Zeytin ağacına bakarsanız o size bütün bereketini cömertce sunacaktır.
Bol sağlıklı bir yaşam için zeytini ve zeytinyağını sofranızdan eksik etmeyin.
Bayındır Egebay Zeytinyağı